Bull Traps zijn momenten waar het lijkt dat de markt aan het stijgen is, terwijl die in de realiteit aan het dalen is. Deze Bull Trap is al langer bekend in de wereld van aandelen, waar het betekent dat een aandeel met een langdurig dalende trend een klein oplevingsmoment heeft. In crypto betekent dit ongeveer hetzelfde: De waarde van een cryptomunt, die al langer aan het dalen is, lijkt opeens heel even weer te stijgen. Maar na dit moment gaat de waarde van de coin nog verder naar beneden.
Een Bull Trap ontstaat omdat traders en investeerders een security koopt net boven het resistance level. Dit is een vaak voorkomende tactiek in beide aandelen en crypto. Het komt vaak voor dat de koers na dit moment namelijk sterk stijgt, wat het een goed koopmoment maakt. Maar bij een Bull Trap gaat de koers weer door met dalen. Hierdoor zitten de kopers in een spreekwoordelijke val, waar de naam “Bull Trap” ook vandaan komt.
Het omgekeerde van een Bull Trap heet een Bear Trap.
Bull Traps zijn berucht omdat ze aandeel- en cryptohouders een schijn geven dat de munt stijgt in waarde; het veroorzaakt een vals gevoel van optimisme. Maar als te weinig Bull traders de munt inkopen op het “lage” moment, daalt de munt verder. Dit spreekt een laag vertrouwen in de munt uit.
Je kan voorkomen om een Bull Trap te vallen door goed op de tekenen te letten van een Bull Trap en geduldig te zijn met inkopen. Één van de tekenen is dat er veel low-volume wordt ingekocht net na het resistance level is bereikt. Dit impliceert dat Bullish traders niet genoeg vertrouwen hebben in de munt, en deze dus niet het momentum krijgt om weer te stijgen.
Wat ook een betrouwbare techniek is om een Bull Trap te omzeilen is door een strenge Stop-Loss order in te stellen. Hierdoor verkoop je voordat verliezen te groot worden.