.io is een toplevel domein vooral gebruikt door tech, software diensten en crypto sites. .io domeinen zijn de laatste jaren sterk met populariteit toegenomen, ook bij blockchain projecten. Het .io domein komt van het Brits Indische Oceaanterritorium. Maar om het domein te gebruiken hoef je niet in het Brits Indische Oceaanterritorium te wonen. Hierdoor ziet google het als een internationaal domein in plaats van een nationaal domein. Een van de voordelen aan het .io domein is dat het goedkoop is om een domein aan te schaffen.

Ook wel

Cryptocurrency projecten gebruiken ook wel .info, .tech, .org of iets dergelijks omdat de .com niet beschikbaar, of te duur is. Bijvoorbeeld blockchain.info. Ze kochten eindelijk na 10 jaar blockchain.com voor miljoenen.

Waarom is .io zo populair in Crypto?

In de informatica staat i/o vaak voor input/output. Dankzij deze verbinding is de extensie breed geaccepteerd door technologiebedrijven. .io domeinen zijn een favoriet onder tech-startups omdat het goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar is dan sommige alternatieven.

Een aantal cryptosites die .io gebruiken:

  • opensea.io
  • Dcrypto.io
  • Gate.io
  • thedefiant.io
  • CEX.io

Het eerste .io domein

Het .io domein werd officieel geïntroduceerd in 1997. Het eerste domein dat werd gekocht was door Levi Strauss & Co. slechts een paar maanden nadat het was opgericht. Vandaag hebben meer dan 270.000 sites een geregistreerd .io-domein.

.IO vs .COM – Welke domein moet je kiezen?

Het .io-domeinextensie is niet zo bekend als .com. Het komt echter nog steeds meer voor. Het .io domein groeide het afgelopen decennium enorm in populariteit dankzij de sterke associatie met technologie.

Het .com domein wordt als betrouwbaarder gezien dus kies daarom altijd eerst voor een .com domein. Helaas zijn .com domeinen schaars en zijn de meeste al in gebruik. Daardoor zijn ze meestal duurder dan .io domeinen. Als een .com domein te duur is, kies dan voor een .io domein, als de site een succes wordt dan kun je altijd nog een .com domein kopen. Zoals de site blockchain.info.

Hoe registreer je een .io domein?

Als je een .io domein wilt registreren moet je goed kijken naar de prijzen. Kijk natuurlijk naar meerdere aanbieders waar je een .io domein kan registreren en vergelijk de prijzen. Als de gewilde domeinnaam nog niet in gebruik is, dan kan deze voor de standaard prijs aangeschaft worden. Kijk natuurlijk ook naar de voorwaarden, bijvoorbeeld hoelang je aan een contract vastzit.

.com wordt door de meeste mensen als betrouwbaarder gezien dan een .io domein. Daarnaast onthouden mensen .com makkelijker dan .io. Kies daarom altijd eerst een .com domein als dit beschikbaar is. 

Een .io domein kost al zo een $ 50 dollar per jaar. Een .com domein daarentegen $ 10 dollar. 

.io domeinen zijn heel erg trendy de laatste jaren. De meeste sites die een .io domein kopen hebben het geld hiervoor over, omdat ze geassocieerd willen worden met andere tech websites. 

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: