De RSI is een trading indicator die zich richt op het aantonen van de kracht van een prijsbeweging. Ook wel, de relatieve indexatie van de kracht. Je ziet dus hoe sterk of zwak een prijsbeweging eigenlijk is.  

 

Wanneer de prijs van een crypto stijgt wordt dat een opwaartse prijsbeweging genoemd. Daalt hij, dan spreken we van een neerwaartse prijsbeweging. Hoe sterker zo’n beweging is, hoe groter de kans is dat deze prijsbeweging nog een tijdje aanhoudt. 

 

Datzelfde geldt de andere kant natuurlijk ook op. Dus wanneer een prijsstijging of daling heel zwak is in kracht, is de kans aanzienlijk groot dat deze verder zal afzwakken en uiteindelijk in tegenovergestelde richting zal ombuigen. 

 

Lang verhaal kort, je zult de RSI kunnen gebruiken om te bepalen of een bepaalde trend gehandhaafd zal blijven of dat hij zal ombuigen. Hiermee bepaal je dus een geschikt koop- of verkoopmoment voor jouw handelsstrategie. 

 

De formule achter RSI 

Het is belangrijk om de formule achter RSI goed te begrijpen. Hoe beter je dit begrijpt, hoe beter je de RSI kan toepassen op jouw crypto trading skills. En uiteraard, hoe beter je dit kan toepassen, hoe hoger je winsten zullen zijn.  

 

Als eerst kort over waar de formule uit bestaat. De formule achrer RSI is altijd gebaseerd op de prijzen van de afgelopen dagen. Het aantal dagen waarop jij jouw formule wilt baseren heeft invloed op hoe jouw RSI eruit komt te zien. Het meest gebruikte aantal dagen hiervoor is 14. 

Voor het bekijke van de formule van RSI bekijken is het van belang dat je de volgende definities en formules goed begrijpt.  

 

 • Eerste gemiddelde winst = [de som van alle winsten tijdens de winstgevende dagen] / [het aantal dagen (14)]
 • Eerste gemiddelde verlies = [de som van alle verliezen tijdens de verliesgevende dagen] / [het aantal dagen (14)]
 • Gemiddelde winst = [(vorige gemiddelde winst) * (aantal dagen – 1) + huidige winst ] / [het aantal dagen (14)]
 • Gemiddelde verlies = [(vorige gemiddelde verlies) * (aantal dagen – 1) + huidige verlies ] / [het aantal dagen (14)]
 • RS = [Gemiddelde winst] / [gemiddelde verlies] 

 

Met al deze formules kan je uiteindelijk de formule voor de RSI maken:
RSI = 100 – [100 / (1+RS)] 

 

Dit laat zien dat de RSI in feite hetzelfde is als RS, maar dat het een index-cijfer wordt dat tussen de 0 en 100 ligt.  

 

RSI in het kort 

De RSI is een zeer krachtige tool om te gebruiken als je serieus bezig wilt gaan met crypto trading. In de kern laat het zien hoe sterk of zwak een bepaalde koersbeweging is. Hoe sterker deze beweging is, hoe groter de kans is dat de trend zich voortzet. Hoe zwakker de beweging is, hoe groter de kans is dat de trend zich omdraait.
 

Bij positieve divergentie wordt een lagere bodem in de koersbeweging niet bevestigd door een lagere bodem in de indicator of het volume. Dit is een technische indicatie dat de kracht van de neerwaartse beweging afneemt.

overbought betekent een marktsituatie waarbij zeer veel vraag naar een bepaald effect of ander financieel product is geweest en de koers heel snel en fors is gestegen.

 • Relative Strength Index (RSI)
 • Bollinger Bands.
 • Stochastische Oscillator.
 • Fibonacci Retracements.
 • MACD.
 • Average Direction Index (ADI)
 • On-Balance Volume (OBV)

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: