Een Non-Fungible Token (NFT) is een cryptografisch, niet vervangbare, unieke token die is gekoppeld aan digitale (en soms fysieke) inhoud. Ze leveren op die manier een bewijs van eigendom. Een NFT wordt veel gebruikt voor een kunstwerk, digitaal verzamelobject, muziek of in videogames.
Wat is het verschil tussen een fungible en een NFT?
Bitcoin is een voorbeeld van een fungible token, wat betekent dat het vervangbaar en inwisselbaar is. Je kunt één Bitcoin naar iemand sturen en hij kan jou één Bitcoin terugsturen. Je hebt dan nog steeds één Bitcoin. Natuurlijk kan de waarde van de Bitcoin tijdens de uitwisseling veranderen. Ook kun je kleinere hoeveelheden van een Bitcoin sturen of ontvangen, gemeten in Satoshi’s, want een fungible token is deelbaar.
Elke NFT bevat identificerende informatie die in een smart contract is vastgelegd. Het is juist deze informatie die elke NFT uniek maakt. Een NFT kan daarom niet door een ander token vervangen worden. Dit omdat geen twee NFT’s hetzelfde zijn. Ook zijn NFT’s meestal niet deelbaar. Je kunt iemand bijvoorbeeld ook geen deel van een concertkaartje sturen. Een deel van een concertkaartje zou op zichzelf niets waard zijn en is dus niet inwisselbaar.
Hoe werkt een NFT?
Een voorbeeld van een bekende NFT zijn de CryptoKitties verzamelobjecten. Elke op blockchain gebaseerde digitale CryptoKitty is uniek. De unieke informatie van een NFT, zoals een CryptoKitty, wordt opgeslagen in het smart contract ervan en onwrikbaar vastgelegd op de blockchain van dat token. Als je iemand een CryptoKitty stuurt en van iemand anders een CryptoKitty ontvangt, zal het een heel andere CryptoKitty zijn dan die jij stuurde.
Waar kun je NFT’s kopen?
NFT’s kunnen gekocht worden op verschillende NFT-marktplaatsen, waaronder OpenSea, Rarible, en SuperRare.