Spot trading is simpelweg het kopen en verkopen van cryptocurrency met de spotprijs (prijs van de cryptocurrency op het moment van kopen). Bij spot trading is de munt die je koopt gelijk van jou, je kan er dan mee doen wat je wilt. Je bent namelijk de eigenaar geworden van de cryptocurrency zelf. Zo kun je de munt bewaren of doorverkopen, met het doel om winst te maken.

 

Bij spot trading mogen alleen eigen assets (eigen middelen) gebruikt worden om te handelen, dus geen geleende assets zoals bij een futures contract. Spot trading is een van de meest gebruikte manieren om te handelen in cryptocurrencies. Het is een directe manier om cryptocurrencies te kopen en verkopen zonder de tussenkomst van een derde partij.

 

Naast spot trading, bestaat er ook future trading. Bij future trading ga je zogenaamde termijncontracten aan. Dan kijk je naar de “future” toekomstige prijs. Future trading is eigenlijk het tegenovergestelde van wat spot trading voor staat.

Ook wel

Spot trading worden ook wel ‘fysieke markten’ of ‘contante markten’ genoemd, dit omdat het handelen direct plaatsvindt.

Hoe wordt een spotprijs bepaald?

De spotprijs wordt bepaald door hoeveel vraag er is naar een bepaald cryptocurrency en hoeveel er aangeboden wordt. Een kwestie van vraag en aanbod dus. Het is dus mogelijk om een cryptocurrency voor een bepaald bedrag te vragen of aan te bieden, de prijs waarmee gehandeld wordt, is dan de spotprijs.

Wat is een spottransactie

Bij een spottransactie wordt een “on-the-spot” wisseling van een bepaalde munt bedoeld. Dat is een directe uitwisseling van een koper en verkoper. De prijs van het moment dat de uitwisseling plaatsvindt wordt dan aangehouden.

Hoe beginnen met spot trading?

Om met spot trading te beginnen, moet je eerst een beleggingsaccount openen bij een online makelaar. Je kunt dan geld storten op uw account en kiezen uit een breed scala aan financiële producten. Als je klaar bent om te handelen, moet je een aandelen of valutapaar selecteren.

 

Vervolgens moet je bepalen of je een long (verwachting dat de waarde van het aandeel of de valuta zal stijgen) of een short (verwacht dat de waarde daalt) positie wilt innemen. Nadat je jouw positie hebt gekozen, moet je de gewenste hoeveelheid fondsen bevestigen en je spottransactie plaatsen. Zodra je transactie is voltooid, kin je de verandering in uw portefeuille volgen en zien hoe de markt zich ontwikkelt.

 

De spot prijs laat zien hoeveel de vrager over heeft voor een bepaalde cryptocurrency. Een spot prijs is de meest recente waarde van een cryptocurrency.

Spot trading betekent ook wel contant handelen. Want het is op het moment.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: