Optie

 

Opties zijn een vorm van derivaten. Derivaten zijn beleggingsproducten die gebaseerd zijn op of afgeleid zijn van aandelen, obligaties, indices, grondstoffen of valuta’s. De waarde van derivaten is dus gekoppeld aan de waarde van andere beleggingen. Crypto-opties zijn een vorm van opties. De kernfunctie blijft echter hetzelfde. Ze geven de koper van een optie het recht om een ​​actief te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde tijd en prijs.  

Er zijn twee soorten opties beschikbaar in de markt: een call optie en een put optie. Een call optie wordt gebruikt om te kopen en een put optie wordt gebruikt om activa te verkopen wanneer je daarvoor kiest.  

 

Ook wel 

Bitcoin-optie, Bitcoin-opties zijn een financiële derivaat dat je het recht geeft, maar niet de verplichting, om op een bepaalde afloopdatum bitcoin te kopen of te verkopen tegen een specifieke prijs, bekend als de uitoefenprijs. Jij betaalt een premie, meestal goedkoper dan het kopen van crypto, om een optie te kopen. 

 

Hoe werken crypto opties? 

Zoals hierboven vermeld zijn er twee verschillende mogelijkheden bij opties. De call optie en de put optie. De uitbetaling van de optie vindt plaats nadat de optie is gelicht of is verlopen. Van beide opties wordt nu uitgelegd hoe ze werken. 

Put optie 

Een put werkt als volgt. Stel je hebt net een nieuwe mooie Ferrari gekocht. Je sluit dan een verzekering af omdat je dan beschermt bent tegen eventuele schade die jouw Ferrari oploopt. Dit is ook hoe een put optie werkt. 

Wanneer je daadwerkelijk een aantal crypto aanschaft, bestaat het risico dat je de complete investering verliest. De koers van cryptocurrency staat bekend om de hoge volatiliteit. Dus om het risico te beperken kan er gekozen worden om een vanilla optie, in dit geval een putoptie, aan te schaffen. 

Call optie 

Je kiest voor een calloptie als je verwacht dat de koers gaat stijgen. Je hoeft hiervoor de coins in kwestie niet eerst te bezitten voordat je een calloptie afsluit. De transactie vindt pas plaats als de optie is gelicht of de eind datum is bereikt. 

Als je een calloptie aanschaft dan neem je een zogeheten ‘long positie’ in. 

Er zijn talloze voordelen bij het verhandelen van Crypto-Opties. Met Crypto-Opties heb je de mogelijkheid om je portefeuille uit te breiden. Je kunt Crypto-Opties gebruiken om het risicobeheer af te schermen en te verbeteren. Je maakt ook kans om exponentieel meer winst te maken dan wanneer je zou handelen in traditionele cryptovaluta’s.

Er zijn verschillende belangrijke factoren die de waarde van de Crypto-Optie bepalen:

  • De prijs van de crypto zelf, natuurlijk.
  • De vervaldatum: hoe meer tijd er is tot de vervaldatum, hoe waarschijnlijker het is dat de optie zijn uitoefenprijs zal bereiken of overschrijden.
  • Tot slot beïnvloeden ook de vraag en het aanbod van specifieke Crypto-Opties de prijs.

Als je opties koopt, kun je je volledige inleg verliezen. Bij opties verkopen (opties schrijven) geldt dat jouw verlies groter kan zijn dan de optiepremie die je hebt ontvangen.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: