Wat is bitcoin?

Bitcoin is een peer-to-peer transactiesysteem dat decentraal is. Dit houdt in dat er geen tussenpartij betrokken is, zoals bij een bank wel het geval is. Bitcoin kan geheel zelfstandig opereren. Normaliter, als je geld overboekt van je rekening naar iemand anders, dan zorgt de bank ervoor dat het geld naar de andere rekening wordt verstuurd. De bank is in dit geval de tussenpartij. Maar bij Bitcoin is er geen tussenpartij. Er is geen persoon, organisatie of overheid die bepaalt.

Eigenschappen van het decentrale Bitcoin

  • Bitcoin is een open-source netwerk. Dit betekent dat iedereen mee mag doen. Er is geen toestemming nodig van een persoon, organisatie of overheid.
  • Bitcoin is grenzeloos. Het netwerk is overal en kent geen grenzen. Of je nu in China zit of in Nieuw-Zeeland.
  • Bitcoin is neutraal. Het systeem heeft geen mening over transacties.
  • Bitcoin is censuurbestendig. Er kan niets teruggedraaid worden en niemand bepaalt.
  • Bitcoin is openbaar. Iedereen kan inzien en checken dat het systeem klopt.

De bitcoin blockchain

Het uitschakelen van de tussenpartij wordt mogelijk gemaakt door de blockchain. Dit is een ketting die wordt gevormd met transactiedata. Elke 10 minuten worden alle transacties in een blok gezet die vervolgens aan de ketting wordt toegevoegd. Op deze manier ontstaat er een blockchain. Het nut hiervan is dat de transactiedata achteraf niet kan worden aangepast. Er zijn duizenden computers aangesloten over de hele wereld die een kopie hebben van alle transactiedata. Deze computers controleren de ketting en kunnen zodoende bepalen of de transacties geldig zijn. Hierdoor is de blockchain onmogelijk te hacken.

Nodes en Miners

De computers die de transactiedata controleren worden ‘’nodes’’ genoemd. Zodra een transactie gecontroleerd is en klopt dan kunnen de ‘’miners’’ de opvolging doen. De miners hebben als taak de transacties in een blok te stoppen en deze vervolgens aan de ketting toe te voegen. Mining wordt gedaan door speciale computers die Bitcoin kunnen minen. Dit wordt gedaan in de vorm van een speltheorie. De miners moeten een complexe puzzel oplossen. Dit kost veel rekenwerk en computerkracht. De miner die het eerste de puzzel kan oplossen mag het blok aan de ketting toevoegen. De miner krijgt vervolgens bitcoins als beloning.

Bitcoin als hedge tegen inflatie

Bitcoin is schaars. We weten hoeveel bitcoins er circuleren en we weten ook hoeveel bitcoins er nog bijkomen in de toekomst. Er kunnen geen extra bitcoins worden gemaakt. Het beleid ligt namelijk vast in de broncode van het systeem. Elke 4 jaar vindt er een halving plaats. Dit betekent dat de miners een halvering krijgen in de minersbeloning. Dit principe maakt bitcoin steeds schaarser. En dit maakt het natuurlijk interessant voor beleggers.

 

Echter, ons monetaire beleid steekt anders in elkaar. Geld kan namelijk ongelimiteerd worden bijgedrukt sinds de goudstandaard is losgelaten in 1971. Voorheen moesten banken hun cash reserves gebackt hebben met goud. Elke 100 dollar moest gebackt worden met 100 dollar aan goud. Na 1971 was deze regel afgeschaft, zodat er makkelijker gefinancierd kon worden. Achteraf gezien heeft dit grote gevolgen gehad voor de wereldeconomie. Er kon namelijk ongelimiteerd geld worden bijgedrukt. Dit betekende ook het begin van geldontwaarding. Hoe meer geld de economie in gaat, hoe minder het geld waard wordt.

 

Veel beleggers zoeken hedendaags hun toevlucht in Goud en Bitcoin. Waarom? Omdat deze assets niet bij kunnen worden gedrukt. Momenteel is dit onderwerp belangrijker dan ooit, aangezien de inflatie enorm is gestegen. Niet zo gek, want door alle stimuleringsmaatregelen als reactie op corona is de geldhoeveelheid maar liefst met 23% gestegen. Dit is de grootste toename die ooit gemeten is.

Bitcoin is een peer-to-peer transactiesysteem dat decentraal is. Dit houdt in dat er geen tussenpartij betrokken is, zoals bij een bank wel het geval is. Bitcoin kan geheel zelfstandig opereren.

Het kopen van bitcoin is niet moeilijk. Je moet een account aanmaken bij een exchange, zoals bijvoorbeeld Binance. Vervolgens ruil je daar je euro’s in voor bitcoin. Je kunt ervoor kiezen om je bitcoins op de exchange te laten of bijvoorbeeld op een hardware wallet, zoals een Ledger Nano S.

Elke 4 jaar vindt er een halving plaats. Dit betekent dat de miners een halvering krijgen in de minersbeloning. Dit principe maakt bitcoin steeds schaarser. En dit maakt het natuurlijk interessant voor beleggers.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: