Een 51% attack is een cyberaanval op de blockchain. Deze actie wordt uitgevoerd door een groep van miners. Miners zijn de mensen die hun computerkracht beschikbaar stellen om de blockchain draaiende te houden. Deze computers zorgen voor de controle van transacties en de beveiliging van de blockchain. In de ideale situatie wil je dat de computerkracht door zoveel mogelijk verschillende computers wordt geleverd. Liever dat 100% van de kracht wordt geleverd door een miljoen computers dan door honderd computers. Hierdoor wordt netwerk meer decentraal.

In zo’n groep computers zitten vaak ook grote groepen met meer computerkracht. Wat je wilt voorkomen is dat iemand meer dan 50% van de computerkracht levert. Kwaadwillende die in de buurt van de 50% komen zullen uit het niets heel veel computerkracht leveren om de blockchain aan te kunnen vallen. Dit is de bekende 51% attack.

Met een 51% attack kunnen de miners het netwerk platleggen en geld dubbel uitgeven. Echter, de miners zijn niet in staat om oude blocks te veranderen of nieuwe munten creëren. Hierdoor betekent het niet het einde van de blockchain. Helaas kan het wel het vertrouwen in de munt wegnemen. De munt die eraan verbonden is kan hierdoor flink in waarde dalen.

– Wanneer iemand meer dan 50% van de computerkracht levert, dan heeft hij ontzettend veel macht. Iemand kan dan het hele netwerk stil leggen. Hierdoor kan iemand voorkomen dat transacties kunnen worden bevestigd.
– Kwaadwillende kunnen ook eerder afgeronde transacties terughalen en de munten daarvan nog een keer uitgeven. Hierdoor kun je dus met hetzelfde geld twee keer betalen. Hierdoor kunnen ze op een negatieve manier heel veel geld verdienen. Dit gaat vaak over miljoenen euro’s.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: