Een mining rig is een computersysteem dat gebruikt wordt om cryptocurrencies te delven. Cryptocurrencies zijn de laatste jaren in waarde gestegen en via het delven kunnen er “gratis” cryptocurrencies gewonnen worden. Dus het is mogelijk om cryptocurrency te krijgen zonder deze te kopen. Crypto mining kost wel veel rekencapaciteit, daarom is een krachtige grafische kaart hiervoor nodig. Deze grafische kaarten zijn niet goedkoop, mede dankzij het vele minen van cryptocurrencies. Hierdoor is het minen van cryptocurrency wellicht niet heel aantrekkelijk.

Ook wel

Een mining rig wordt ook wel afgekort een “rig” genoemd. De term mining rig wordt natuurlijk meestal gebruikt in verband met crypto munten, maar kan ook meer algemeen verwijzen naar de hardware die voor elk proof-of-work algoritme gebruikt wordt.

Nadelen mining rigs

  • Mining rigs vergen meestal veel energie en kunnen veel warmte en lawaai produceren, Hierdoor moeten ze vaak in speciale ruimten of speciale kamers worden opgesteld.
  • De energiekosten en het opzetten van zo’n mining rig zijn duur, vooral als je op grote schaal crypto wilt delven.
  • Naast het geluidsoverlast en de energiekosten is het ook nog eens slecht voor de natuur.

De kosten van een mining rig

Mining rigs kunnen goedkoop zijn, zoals enkele honderden euro’s. Maar mining rigs kunnen ook naar de tientalle duizenden euro’s gaan. Het bedrag dat je moet uitgeven hangt af van de moeilijkheidsgraad van de cryptocurrency die je wilt minen. Zo is Bitcoin veel lastiger te minen dan altcoins. Hoe meer geld je uitgeeft aan een mining rig, des te meer je terug kan winnen door al het minen.

Hoe bouw je een mining rig?

Het bouwen van een mining rig hoeft niet lastig te zijn, met de volgende stappen heb jij er zo eentje gemaakt:

  • Kies een mining hardware: De meeste mining rigs maken gebruik van grafische kaarten (GPU’s) om het mining proces te verwerken. Kies daarom een geschikte grafische kaart die voldoet aan je specificaties.
  • Kies een mining software: Kies de juiste software voor je mining rig. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder verschillende mining pools en andere mining software.
  • Kies een mining pool: Kies een mining pool waar je je mining rig aan kunt koppelen. Mining pools zorgen ervoor dat je meer kans hebt om te winnen.
  • Kies een mining wallet: Kies een wallet waar je je geminede munten kunt opslaan. Er zijn verschillende wallets beschikbaar, waaronder web-gebaseerde wallets, hardware wallets en desktop wallets.
  • Installeer de hardware: Installeer de hardware voor je mining rig, zoals de grafische kaart, processor, geheugen en harde schijf.
  • Stel de software in: Stel de software in zoals de mining pool en de mining software. Zorg ervoor dat alle instellingen correct zijn.
  • Start mining: Start met het mineren van cryptocurrency. Controleer de prestaties van je mining rig om te zien hoeveel munten je hebt gemined.

Waarom zijn grafische kaarten duurder geworden?

Grafische kaarten zijn in de afgelopen 10 jaar flink in waarde gestegen. De vraag naar grafische kaarten in gestegen door miners die intense computercapaciteit gebruiken van grafische kaarten. Miners hebben de markt voor grafische kaarten verzadigd, waardoor de prijzen zijn gestegen tot recordhoogtes. Deze toename van de vraag heeft de productiecapaciteit van de fabrikanten ook overstegen, waardoor de levering niet meer kan worden bijgehouden.

Gelukkig zijn de grafische kaarten vanaf 2022 goedkoper geworden en blijven de prijzen dalen. Wellicht een goed moment om zelf te gaan minen?

Grafische kaarten zitten nog altijd ver boven de adviesprijs. Daarom kunnen grafische kaarten zeker duur genoemd worden.

De kosten van een mining rig liggen geheel aan de bouwer zelf. Een mining rig kan al met goedkope grafische kaarten gemaakt worden. Zo ben je al met een paar honderd euro klaar.

Het minen van cryptocurrencies is rampzalig voor de natuur. Het minen van cryptocurrencies kost namelijk veel energie dat uit fossiele brandstoffen komen. Ook het koelen van grote mining centers kost veel energie.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: