Cryptocurrency is een denkbeeldige munt die een bepaalde waarden heeft. Het is waarde van geld wat in crypto zit. Deze munten worden verhandeld op het internet door middel van vraag en aanbod. Op het moment zitten er weinig regels aan verbonden en zit er nauwelijks toezicht op transacties. Hier gaat wel verandering in komen. Het is handig om te verdiepen in crypto voordat je in cryptocurrency gaat handelen.

Ook wel

Cryptocurrency staat voor cryptovaluta. Er zijn tegenwoordig meer dan honderden cryptomunten. De bekendste cryptocurrency is op het moment Bitcoin. Naast Bitcoin is Ethereum ook een van de bekendste cryptomunt.

Hoe betaal je voor cryptocurrency?

Je kan crypto kopen via je betaalrekening. Dit kan via je smartphone en via je laptop of pc. Je geld komt dan in je digitale wallet. Koop vervolgens de cryptomunten waar jij in gelooft via het platform waar je je hebt aangemeld. Je kan daarna je crypto zolang in je wallet laten staan als je je zelf wil. En ook weer verkopen wanneer jij dat wil.

Wat zijn altcoins?

Naast Bitcoin zijn er ook nog andere cryptomunten, dit worden altcoins genoemd. Dit staat voor alt (alternatieve) en coin (munt). De grootste is Ethereum. Er zijn meerdere doelen waarom er altcoins worden opgericht. De meeste munten worden opgericht om de concurrentie aan te gaan met Bitcoin. De andere twee opties zijn dat een bedrijf heel snel geld kan verdienen en hierdoor een nieuwe altcoin op de markt kunnen zetten en voor de ontwikkeling van een nieuwe Blokchain. Het aantal altcoins blijft elke dag stijgen. Er worden ook altcoins in de lucht gelanceerd voor experimenten of naamsbekendheid op te doen. Denk hierbij aan shiba inu of dogecoin.

Voordelen van beleggen in crypto

Beleggen in crypto heeft zo zijn voordelen. Je kan er een mooi zakcentje mee verdienen door op het juiste moment crypto te kopen en te verkopen. Hierdoor zou je een mooi pensioen bij elkaar kunnen sparen. De voordelen van het beleggen in crypto staan hieronder op een rijtje.

 • Er is geen tussenpartij bij transacties. Je kan gelijk je crypto kopen en verkopen.
 • Je gegevens worden goed bewaard. Alle transacties worden stuk voor stuk bekeken door het platform waarop je handelt.
 • Je komt in contact met mensen over de hele wereld. Je kan heel snel en gemakkelijk transacties doen over de hele wereld. Normaal duren internationale transacties soms wel dagen of weken.
 • Je kan volledig anoniem transacties doen. Sommige beleggers houden van privacy en dit is dus ideaal om transacties te verrichten.

Risico’s van beleggen in cryptocurrency

Naast dat het beleggen in crypto voordelen heeft zijn er ook een aantal nadelen. Je kan zomaar een heleboel geld verliezen binnen een paar minuten. Er wordt daarom ook geadviseerd om niet te handelen zonder kennis. De nadelen van het handelen in crypto staan hieronder op een rijtje.

 • Crypto heeft geen vaste waarde en schommelt elke seconde heen en weer. Dit kan voor veel verlies leiden wanneer je zonder kennis in crypto belegt.
 • Wanneer je cryptocurrency beheerd heeft het geen onderliggende waarde. Bij een aandeel ben je voor een klein gedeelte eigenaar van het bedrijf. Hierdoor zit er ook geen toezicht op het handelen van crypto omdat instanties het geen beleggen vinden maar speculeren.
 • Er zijn veel hackers die proberen je wallet te hacken. Zo nemen zij je wallet over en heb je geen crypto meer.
 • Er is te weinig toezicht op de platformen waar crypto wordt aangeboden. Wel zit de Europese unie erover na te denken om hier verandering in te brengen.

Waar kan je cryptocurrency’s kopen?

 • Bitvavo is de grootste broker in Nederland. Hierdoor biedt Bitvavo ook de meeste munten aan op hun platform. Wanneer je slimmer wordt met cryptocurrency heeft Bitvavo een ander platform voor het handelen in crypto. Hiervoor moet aangetoond worden dat je een gevorderde cryptohandelaar bent.
 • Blox is een platform wat ook bekend is in Nederland. Dit is een app voor de beginnende cryptohandelaar. Hierdoor geven zij ook uitleg bij iedere munt en hebben een kleurrijk design.
 • Litebit is het ‘kleine broertje’ van Bitvavo. De transactiekosten zijn op deze app iets hoger. Wel hebben zij een Nederlandse klantenservice. Hierdoor kan je met een vraag of klacht snel geholpen worden.

Het is nooit zeker of een crypto gaat stijgen of dalen. Wel zijn er apps te downloaden die crypto munten voorspellen. Een ander advies is de markt in de gaten houden. Wanneer je de markt in de gaten houdt weet je snel genoeg of een crypto stijgt of daalt.

Cryptovaluta is ontstaan aan het eind van de jaren 80. De eerste echte Bitcoin transactie was op 22 mei 2010. Er zijn toen twee pizza’s gekocht voor tienduizend Bitcoin.

Doordat beleggen in crypto niet zonder risico gaat, bestaat de kans dat je crypto minder waard wordt. Je gaat dan in de min met je crypto. Doe daarom alleen investeren met het geld wat je kan missen.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: