Altcoins zijn alle alternatieve cryptomunten dan Bitcoin. Het is een samenvoegen van de termen alt en coin. De term betekent dus letterlijk ‘alternatieve munten’.

Wat zijn Altcoins?

Cryptovaluta worden steeds populairder. Er zijn weinig mensen die vandaag de dag nog niet gehoord hebben van Bitcoin. Naast bitcoin bestaan er alleen ook heel veel andere cryptovaluta. Duizenden andere zelfs. Al die alternatieve munten vallen onder de verzamelnaam Altcoins. Maar wat zijn altcoins

Hoe werken Altcoins?

Altcoins werken in de basis op dezelfde manier als Bitcoin. Dat betekent dat die cryptomunten ook op een blockchain werken. Op een gedecentraliseerde manier kan waarde tussen twee partijen overgemaakt worden. Bitcoin is momenteel de marktleider binnen de cryptovaluta. Dit betekent dat de koersen van altcoins vaak in eenzelfde trend bewegen als Bitcoin. De stijging of daling van Bitcoin betekent dus vaak ook een stijging of daling van Alternatieve coins.

Hoe worden alternatieve coins ontwikkeld?

Cryptovaluta worden ontwikkeld om geld mee te verdienen, als experiment of om de cryptowereld te veranderen. De ontwikkeling van altcoins is gebaseerd op 3 mogelijke toepassingen van de valuta.

  1. Allereerst resulteert de ontwikkeling van een nieuwe blockchain in een nieuwe munt. Een blockchain heeft namelijk zijn cryptogeld nodig.
  2. Bedrijven kunnen in korte tijd veel geld inzamelen met Initial Coin Offerings (ICO) waarvoor nieuwe altcoins worden ontwikkeld.
  3. Ontwikkelaars spelen in op verbeterpunten van de marktleider; Bitcoin. Op die manier hopen ontwikkelaars van nieuwe cryptomunten een concurrentievoordeel te halen.

De afgelopen jaren zijn er veel verschillende munten op de markt gebracht. Enkele bekende altcoins zijn Ether (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP), IOTA (MIOTA) en Zcash (ZEC).

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Altcoins?

Technisch gezien is er geen verschil. In beide gevallen hebben we het over cryptomunten. Toch wordt er onderscheid gemaakt tussen deze termen en dat zit zo. Bitcoin wordt gezien als de grondlegger van de cryptovaluta. Altcoins is de rest. Alle cryptomunten die ontwikkeld zijn nadat Bitcoin is ontwikkeld vallen onder de noemer altcoins.

Wat zijn de onderlinge verschillen?

Er zijn heel veel alternatieve coins in omloop en ieder heeft zijn eigen kenmerken. Ze verschillen van elkaar op bijvoorbeeld algoritmes, transactiesnelheid en het aantal munten in omloop. Maar het belangrijkste verschil zit hem in de gebruiksmogelijkheid van de cryptomunt. De altcoin kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doen en ontvangen van betalingen, het opstellen van slimme contracten of het veilig opslaan van informatie.

Waar koop je Altcoins?

Bitvavo – De eerste 1000 gratis investeren
Bitcoinmeester – 2% transactiekosten
Litebit – 2% transactiekosten

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: