Altcoins zijn alle alternatieve cryptomunten voor Bitcoin. Het is een samenvoeging van de termen alt en coin. De term betekent dus letterlijk ‘alternatieve munten’. Elke cryptomunt of token die geen Bitcoin is, is dus altcoin. Er zijn duizenden verschillende soorten munten te krijgen. Daarom leggen wij uit hoe ze werken, hoe we worden ontwikkeld en waar je ze kunt kopen.

Ook wel

Altcoins staan ook wel bekend als alternatieve munten en alternatieve cryptocurrencies. De afgelopen jaren zijn er veel verschillende munten op de markt gebracht. Enkele bekende zijn Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP), IOTA (MIOTA) en Zcash (ZEC).

Hoe werken altcoins?

Altcoins werken in de basis op dezelfde manier als Bitcoin. Dat betekent dat die cryptomunten ook op een blockchain werken. Op een gedecentraliseerde manier kan waarde tussen twee partijen overgemaakt worden. In simpelere woorden: er is geen bemoeienis van andere partijen zoals banken of de overheid.

De koersen van alternatieve cryptomunten

Bitcoin is momenteel de marktleider binnen de cryptovaluta. Dit betekent dat de koersen van altcoins vaak in eenzelfde trend bewegen als Bitcoin. De stijging of daling van Bitcoin betekent dus vaak ook een stijging of daling van Alternatieve coins.

Hoe worden alternatieve coins ontwikkeld?

Cryptovaluta worden ontwikkeld om geld mee te verdienen, als experiment of om de cryptowereld te veranderen. De ontwikkeling van altcoins is gebaseerd op 3 mogelijke toepassingen van de valuta:

  1. De ontwikkeling van een nieuwe blockchain leidt tot het maken van een nieuwe munt. Een blockchain heeft namelijk zijn cryptogeld nodig.
  2. Bedrijven kunnen in korte tijd veel geld inzamelen met Initial Coin Offerings (ICO) waarvoor nieuwe altcoins worden ontwikkeld.
  3. Ontwikkelaars spelen in op verbeterpunten van de marktleider; Bitcoin. Op die manier hopen ontwikkelaars van nieuwe cryptomunten een concurrentievoordeel te halen.

Wat is het verschil tussen altcoin en bitcoin?

Technisch gezien is er geen verschil. In beide gevallen hebben we het over cryptomunten. Toch wordt er onderscheid gemaakt tussen deze termen en dat zit zo. Bitcoin wordt gezien als de grondlegger van de cryptovaluta. Alle cryptomunten die ontwikkeld zijn nadat Bitcoin is gemaakt vallen onder de noemer altcoins.

Wat zijn de onderlinge verschillen?

Er zijn heel veel alternatieve munten in omloop en ieder heeft zijn eigen kenmerken. Ze verschillen van elkaar op bijvoorbeeld algoritmes, transactiesnelheid en het aantal munten in omloop. Maar het belangrijkste verschil zit hem in de gebruiksmogelijkheid van de cryptomunt. Een altcoin kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doen en ontvangen van betalingen, het opstellen van slimme contracten of het veilig opslaan van informatie.

Waar koop je altcoins?

Er zijn een heleboel platformen waar je kunt kopen. Het is belangrijk om rekening te houden met het gebruikersgemak en de transactiekosten. Wij hebben een aantal platformen op een rijtje gezet die wij aanraden:

In totaal zijn er zo’n duizenden verschillende altcoins en daar komen nog dagelijks nieuwe opties bij. Alle cryptomunten, die niet Bitcoin zijn, vallen onder deze noemer.

Welke altcoin jij het beste kunt kopen hangt af van je financiële situatie en het risico dat je bereid bent om te lopen. Het aanbod altcoins is gigantisch en het wisselt dagelijks. Verdiep je dus goed in de markt en analyseer verschillende altcoins.

Wil jij gaan investeren in altcoins? Dan is de eerste stap om je in te schrijven bij een platform. Heb je nog niet veel ervaring? Ga dan voor een platform waar het gebruikersgemak hoog is (dus geen moeilijke onoverzichtelijke data weergaves) en waar de transactiekosten laag zijn. Verdiep je daarna in de verschillende opties en schaf je eerste (stukje) altcoin aan.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: