Mining

Zoals de meeste mensen wel weten zijn cryptocurrencies gedecentraliseerd. Dit betekent in het kort dat niet alles op een plek gebeurt, maar op meerdere. Het is dus niet centraal geregeld. Op deze manier heb je dus geen tussenpersoon zoals een bank nodig die transacties voor je regelt. 

Om ervoor te zorgen dat zo’n netwerk gecentraliseerd blijft, zijn er mines. Die zorgen er met hun rekenkracht voor dat transacties worden bevestigd op de gedecentraliseerde lijst, ook wel de blockchain genoemd.  

Mining is dus het verwerken van transacties op de Blockchain. Doordat heel veel mensen dit overal ter wereld doen, komen ze samen tot een consensus en is het netwerk gedecentraliseerd. Helaas kost mining heel erg veel energie, dit komt doordat de computers lastige wiskundige formules moeten oplossen die niet zomaar te kraken zijn. Als beloning krijgen miners uitbetaald in de cryptomunt.

 

Ook wel

Een node, een node is een computer die deelneemt aan een blockchainnetwerk. Nodes controleren de betrouwbaarheid van een transactie, waardoor online betalingen voor en met cryptocurrency zoals Ethereum en Bitcoin anoniem en veilig uitgevoerd kunnen worden. Dit gebeurd door middel van algoritmische berekeningen.

 

Hoe werkt mining?

Nu je weet wat mining is, is het goed om te weten hoe het werkt. Om te kunnen minen, heb je een speciale computer nodig die gericht is op het oplossen van rekenpuzzels. Zodra zo’n puzzel opgelost wordt, krijgt de miner die de puzzel oplost een beloning (een cryptomunt). De reden waarom zo’n puzzel lastig op te lossen is, is omdat er ontzettend veel mogelijke antwoorden zijn. De manier om achter het antwoord te komen, is door het te raden. Doordat de computer zoveel mogelijkheden probeert, hoop je uiteindelijk het juiste antwoordt te vinden.

 

Halveringen van Bitcoin

Bij het oplossen van zo’n krijg je als miner dus een beloning in de vorm van een cryptomunt. Als voorbeeld kreeg je voor het minen van een Bitcoin welgeteld 50 Bitcoins. Bij het minen worden blocks geproduceerd. Na elke 210.000 geproduceerde blocks wordt de vergoeding in bitcoin gehalveerd. Zo kreeg je in november 2012 nog ‘maar’ 25 bitcoin per blok. En in juli 2016 nog ‘maar’ 12,5 bitcoin.

In het kort zijn miners degenen die de transacties op het netwerk reguleren en toevoegen aan de blockchain. Ze verzamelen een hoopje van transacties in een block of blok en zetten vervolgens een computer aan het werk in de hoop dat deze als eerste de oplossing vinden die nodig is voor de publicatie van het blok.

De computer waarmee je gaan minen heeft een hardware configuratie nodig om goed te kunnen minen. Voor het minen van cryptocurrencies heb je geen krachtige processor nodig, je kunt gewoon een instap procesoor gebruiken, de videokaarten doen namelijk het zware rekenwerk bij mining.

 

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: