Futures zijn termijncontracten. Deze contracten worden ondertekend door de koper en verkoper en er wordt afgesproken wanneer een onderliggend product wordt afgeleverd en om welke prijs dit gaat. Het onderliggend product is niet in bezit, daarom wordt het ook wel een derivaat genoemd. Futures bestaan voor grondstoffen, een index of een andere financieel instrument.

Ook wel:

Een future staat voor toekomst in het Engels. Vandaar dat de naam hiervan afgeleid is. Een future is een termijncontract voor de ‘toekomst’. Futures worden verhandeld op de beurs.

Hoe werken futures?

Een future is dus een termijncontract. Het is een contract dat verhandelbaar is en zowel koop als verkoop van een de onderliggende waarde kan zijn. Hierbij moeten de koper en de verkoper het eens worden over de prijs en gaan zij een verplichting aan samen. De betaling, vindt niet direct plaats. Dit gebeurt pas bij levering. Er wordt wel een onderpand geëist. Dit omdat het over aanzienlijk hoge bedragen kan gaan.

Verrekening van futures

De verrekening van futures kan zowel een contante levering als een fysieke levering zijn en wordt betaald aan het eind van de termijn. Als de koper en de verkoper kiezen voor een fysieke levering wordt het goed waarin gehandeld is daadwerkelijk geleverd. Dit gebeurt niet vaak, omdat de future snel weer wordt doorverkocht. De meeste kopers en verkopers kiezen voor contante afhandeling. Er wordt belegd in futures omdat hier veel winst te maken valt. Dit is de reden waarom contante afhandeling meestal de voorkeur krijgt boven fysieke levering, denk hierbij aan een aandeel.

Het risico van beleggen in futures

Het beleggen in futures kan natuurlijk winstgevend zijn, maar er zitten uiteraard ook risico’s aan verbonden. Zo kan u grote bedragen verliezen zonder inleg, hierdoor wordt vaak een onderpand geëist. Omdat je in grote tijd veel geld kan verliezen wordt er aangeraden om alleen met geld verplichtingen aan te gaan wat je niet voor de korte termijn nodig heeft.

Platforms voor het beleggen van futures

Er zijn meerdere platforms waar je kan beleggen in futures, hieronder zijn twee voorbeelden:

  • DEGIRO, deze partij rekent aansluitkosten, transactiekosten en afwikkelkosten.
  • IG, deze partij heeft al 45 jaar ervaring in het handelen van futures. Ze bieden indices, grondstoffen en obligaties aan.

Een future kan een index, een ander financieel instrument of een grondstof zijn. denk hierbij aan de S&P 500. op goud kan ook een future zitten.

Een future is een termijncontract tussen een koper en een verkoper om activa te kopen of verkopen tegen een afgesproken prijs met een daarbijbehorende vervaldatum. Nadat het contract ondertekend is moeten beide partijen voldoen aan hun verplichting.

Ja,  je kan crypto kopen zoals Bitcoin met futures. Er wordt dan afgesproken wanneer het contract afloopt en tegen welke prijs. Of de prijs van de crypto dan zal stijgen of dalen is niet bekent van te voren.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: