Een bear market is een periode dat de waarde van crypto consistent daalt. Dit is een vervelende periode voor bulls, mensen die op de bull market willen inspelen. Deze term wordt gebruikt in de beleggingsmarkt en de crypto markt. In de wereld van aandelenhandel wordt een daling van 20% van de waarde gezien als een bear market. De bear market duurt voort omdat beleggers steeds pessimistischer worden, wat ertoe leidt dat de koersen van de aandelen dalen. Een dalende markt gaat vaak samen met een economische crisis.

Ook wel

Bear market wordt ook wel een beren markt of buisse genoemd. Deze naam is afgeleid van een beer die tijdens een aanval met zijn poten omlaag staat. Het tegenovergestelde van een bear market is een bull market: een periode dat de waarde van crypto consistent stijgt. Een sterke economie en een goed beleid van de centrale banken stimuleert kopers en dus een bull market.

Hoe werkt een Bear Market?

Een Bear market ontstaat door veel slecht nieuws binnen een korte periode. In deze periode volgt iedereen elkaar met beleggen en ontstaat er een trend. Door het slechte nieuws verliezen mensen hun vertrouwen in de cryptomunt waardoor mensen zich uit laten betalen. Daardoor daalt de waarde verder waardoor nog meer mensen het vertrouwen verliezen. Hierdoor daalt de waarde binnen een korte periode heel snel. Een Bear market duurt gemiddeld 13 maanden en het totaal verlies is gemiddeld 30%.

Voorbeelden Bear en bull market

De meest recente Bear market was in 2020 toen het coronavirus uitbrak. Deze Bear market had effect op de aandelenmarkt. Door de coronacrisis was er eerst een bull market maar doordat crytpo een thema werd in de maatschappij kregen we te maken met een bear market. De prijzen blijven dalen en beleggers hebben geen vertrouwen. Het coronavirus zorgde wel voor een bull market op de goudmarkt.

Hoe herken je een bear market?

De markt daalt in een korte periode heel snel. Er wordt gesproken van een bear market wanneer de markt daalt met minimaal 20%. Hieronder zijn een paar voorbeelden waaraan een bear market herkent kan worden

 • Prijzen van crypto in een dalende lijn.
 • Meer verkopers van crypto dan kopers.
 • Mensen hebben weinig vertrouwen in het beleggen in crypto.
 • Weinig media-aandacht over crypto valuta.
 • Negatieve gedachtes in de maatschappij over crypto.
 • Dollars en euro’s zijn in waarde gestegen.

Beleggen in een bear market?

Crypto handelaren kopen hun crypto het liefst tijdens een bear market. Op dat moment zijn de prijzen van aandelen het laagst, dus meer kans op een hogere winst. Ook beleggen cryptohandelaren het liefst in een bear market als het dieptepunt bereikt wordt. Dit is uiteraard lastig te voorspellen, wat dit eigenlijk een grote gok maakt.

Er zijn drie dingen die je kunt doen tijdens een bear market:

 • Afwachten (meest verstandige keuze, maar niet altijd garantie)
 • Verkopen (meestal groot verlies)
 • Bijkopen (verstandig als de Bear market bijna op zijn einde valt)

Moet ik al mijn aandelen verkopen in een bear market?

In de cryptowereld is HODL of holding een bekende term voor beleggers. Hier wordt bedoeld dat de beleggers hun aandelen houden, hoe laag de bear market ook wordt. Zo willen beleggers de bull market in stand houden.

Om niet alle aandelen te zien dalen kan je gebruik maken van een portfolio-wide stop loss. Hier verkoop je al je aandelen in je portfolio als de waarde lager is dan de ingestelde prijs van de koers. Dit kun je ook toepassen bij het innen van je winsten.

Inkopen tijdens Bear market

Er zijn een veel platforms waar je aandelen kan kopen. Er zijn meerdere dingen om rekening mee te houden, namelijk transactiekosten en gebruiksvriendelijkheid. Hierdoor hebben wij alvast drie platforms voor je op een rij gezet:

 • Bitvavo De eerste 1000 gratis investeren
 • Bitcoinmeester 2% transactiekosten
 • Litebit 2% transactiekosten

Dit verschilt per periode en hoe erg de cyrpto gedaald is. Gemiddeld gezien duurt een bear market 13 maanden.

Bij een bear market is het verstandig om snel in te kopen en weer snel te verkopen. Dit lijkt op day traden.

Een bear market ontstaat wanneer een aandeel of crypto daalt met 20% of meer ten opzichte van de laatst bekende cijfers

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: