Deflatie is een daling van het prijspeil. Consumptiegoederen worden minder waard. Je kan steeds meer kopen voor hetzelfde geld. Hierdoor groeit de koopkracht. Simpelweg dus waardevermindering van geld. Er is minder (papieren) geld in omloop.
Ook wel:
Deflatie heeft meerdere betekenissen. Zo staat deflatie ook voor daling van het prijspeil, prijsverlaging, waardevermindering en muntontwaarding.
Hoe werkt deflatie?
De daling van het prijspeil kan ontstaan doordat gebruikers een lage vraag hebben naar goederen en diensten. Dit dwingt de bedrijven om hun prijzen te verlagen omdat zij anders hun producten en diensten niet verkopen. Een tweede oorzaak kan daling van het consumentenvertrouwen zijn. Hierdoor besteden consumenten minder geld en moeten bedrijven weer hun producten goedkoper aanbieden.
Verschil deflatie en inflatie
In tegenstelling tot deflatie werkt bij inflatie de theorie precies andersom. Bij inflatie hebben we te maken met een stijgend prijspeil. Er zijn meerdere redenen waarom producenten hun producten verhogen.
- Kosteninflatie: Als het meer kost om een product te maken, moet de producent een hoger vraagprijs hanteren.
- Bestedingsinflatie: Als de vraag naar een product hoog is en het aanbod blijft gelijk, stijgt de prijs.
- Winstinflatie: Wanneer een bedrijf geen concurrenten heeft, kan hij de prijs zo hoog maken als hij dat wil. Wanneer er in een land veel monopolisten zijn kan dit zorgen voor inflatie.
- Bij deflatie werkt het precies het tegenovergestelde. Wanneer de vraag naar een product laag is met een gelijk aanbod zal de prijs dalen. Als een bedrijf veel concurrenten hebben zullen consumenten voor de goedkope kiezen, waardoor de andere bedrijven hun prijzen gaan verlagen.
Wat zijn de gevolgen van deflatie?
Consumenten stellen bestedingen uit. Stel je wil een trui kopen voor 150,- euro, maar je verwacht dat deze trui een maand later 120,- euro is. Dan stel je je aankoop waarschijnlijk uit. Zo werkt een deflatie.
Te veel deflatie kan de economie tot stilstand brengen, omdat consumenten uitgaven blijven uitstellen. Doordat er deflatie is, is het voor het buitenland goedkoper om producten te kopen uit deflatoire landen. Hierdoor neemt de invoer af.
Toekomst deflatie
Doordat consumenten hun aankopen uitstellen in een tijd van deflatie verkopen bedrijven hun producten niet. Dit heeft dus invloed op de winst van bedrijven. De banken zouden wel de rente kunnen verlagen waardoor consumenten geneigd zijn geld uit te geven. Mocht de periode van deflatie lang duren en verslechteren kan er een recessie ontstaan.
Door de deflatie, zal de spaarrente lager worden. Als je een lening hebt die lang duurt, daalt het rentepercentage niet mee met de deflatie.
Wanneer bedrijven minder kosten maken bij het produceren van hun producten en diensten zal de prijs hiervan dalen. Producten worden minder waard en hierdoor ontstaat deflatie.
Doordat producten minder waard worden zullen consumenten in het begin van deze periode veel kopen. Hierdoor stijgt de koopkracht. Op lange termijn gaat dit gevolgen hebben voor de economie, omdat consumenten hun aankoop uitstellen.