Inflatie en deflatie zijn twee economische begrippen waarover vaak in het nieuws wordt gesproken. Maar wat betekenen ze eigenlijk? In deze blogbijdrage bespreken we deflatie: wat het is, hoe het de economie beïnvloedt en hoe u ermee om kunt gaan.

Deflatie treedt op wanneer de prijzen van goederen en diensten dalen. Dit is het tegendeel van inflatie, die optreedt wanneer de prijzen stijgen. Deflatie kan veroorzaakt worden door een aantal factoren, waaronder een daling van de geldhoeveelheid, een daling van de overheidsuitgaven of een stijging van de productiviteit.

Wanneer deflatie optreedt, kan dat een aantal problemen veroorzaken voor de economie. Ten eerste kan het leiden tot een daling van de vraag naar goederen en diensten, omdat de mensen ze voor minder geld kunnen kopen. Dit kan leiden tot een daling van de productie, omdat bedrijven gedwongen zijn hun productie in te krimpen. Bovendien kan deflatie leiden tot een toename van de werkloosheid, omdat bedrijven werknemers ontslaan om de productiekosten. Tenslotte kan deflatie ook leiden tot een daling van de waarde van geld, omdat er meer geld nodig is om goederen en diensten te kopen.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: