Marktkapitalisatie is de totale waarde van alle omlopende munten van een bepaalde cryptocurrency bij elkaar. Het kan worden berekend door het aantal munten in omloop te vermenigvuldigen met de huidige muntprijs. Bijvoorbeeld: Crypto x heeft 1000 munten uitstaan met een waarde van € 10, dan is de marktkapitalisatie van Crypto X: € 10.000. De marktkapitalisatie van een bepaalde munt kennen, kan van belang zijn bij het investeren van cryptocurrency. Zo heb je meer risico bij een grote investering met munten die een lage marktkapitalisatie (low-cap) hebben, want de kans dat de prijs schommelt is groter en de interesse van een bepaalde munt kan snel zakken.

Ook wel

Marktkapitalisatie wordt ook wel market cap genoemd in het Engels. Market cap is de totale waarde van alle in omlopende munten.

Verschillende market cap

Om bepaalde market caps te categoriseren is er onderscheid gemaakt met low-cap, mid-cap en high-cap cryptocurrency’s. Low-cap cryptocurrencies zijn meer voor de gokkers, die hopen op meer winst. Voor meer stabiliteit is het beter om te investeren in marktkapitalisaties die hoger zijn.

  • Low-cap: $ 0.3-1 miljard
  • Mid-cap: $ 1-10 miljard
  • High-cap: $10+ miljard

 

Bitcoin heeft de hoogste marktkapitalisatie in de 500+ miljarden. Aanzienlijk meer dan de tweede en derde hoogste marktkapitalisaties.

Marktkapitalisatie = hoeveelheid munten in omloop X waarde van de munt. Voorbeeld: 5000 munten x € 10 = € 50.000 marktkapitalisatie.

Munten met een lagere marktkapitalisatie zijn risicovoller dan hoge. Wel is het mogelijk om meer te winnen bij het investeren in munten met een lage marktkapitalisatie.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: