Pump-and-dump is een manier van het manipuleren van de koers. Het wordt ook wel gezien als fraude. Door de koers van een munt hoger te maken (pumpen) dan de waarde werkelijk is, zodat die voor duurder verkocht kan worden. Nadat de fraudeurs hun aandeel verkocht hebben (dumpen), wordt de waarde aanzienlijk minder. De term bestaat al vanaf het begin van het investeren.

Ook wel

Pump-and-dump is een vorm van koersmanipulatie. Het frauderen van de koers zodat er op een fraudulent manier meer mensen aandelen, crypto kopen.

Hoe ziet een pump and dump eruit?

  • Veel munten zijn in handen van de fraudeur. Deze heeft de munten voor goedkoop gekocht.
  • Na het kopen gaat de fraudeur testen of er genoeg munten in handen zijn. Zo kan er gezien worden of de frauder genoeg invloed heeft op de koers.
  • Nu gaat de fraudeur een test pump doen. De waarde gaat omhoog. Hier gaat hij kijken waar het volgende resistance punt zit. Het punt waar de munt niet verder in waarde wil stijgen of dalen.
  • De munt gaat nu weer dalen van waarde, misschien wel lager dan de fraudeur de munt heeft ingekocht. Dit doet de fraudeur door expres slecht nieuws te brengen over de munt.
  • Als de fraudeur genoeg marktaandeel heeft gaat de echte pump beginnen. Door veel munten te kopen en de prijs omhoog te laten stijgen gaan andere investeerders massaal meedoen en ook investeren.
  • Nu de munt aanzienlijk in waarde is gestegen en alle andere investeerders ook aandelen hebben, is het tijd voor de verkoop. Nu worden alle munten massaal gedumpt voor de hoge prijs. Waardoor de munt in waarde gaat zakken. De fraudeur heeft nu zijn geld binnen en de investeerders houden een waardeloze munt hieraan over.

Een pump is een periode dat de koers van een bepaalde crypto artificieel omhoog wordt gepompt, zodat de crypto hoger in waarde lijkt dan het daadwerkelijk is. 

In de wereld van beleggen zijn strenge regels om pump and dumps tegen te gaan. Crypto trading is vrij nieuw, de strenge regels worden daarbij niet toegepast, het is dus niet illegaal in de wereld van crypto.  

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: