Door een TA (technische analyse) kan je zelf inzien wanneer je cryptomunten het best kan aan – verkopen door middel van grafieken. TA Valt niet zomaar te leren en aan het begin zullen er veel fouten gemaakt worden. Verder is het veel ervaring op doen en steeds meer bijleren. De cryptomarkt is echter niet te voorspelen en daarom biedt TA ook geen garanties, maar is het enkel een instrument om beter je trades te bepalen.

Ook wel

TA staat ook wel voor technische analyse. Deze methode werkt met grafieken. Technische analyse is echter voor korte periode terwijl FA (fundamentele analyse) voor lange termijn trades gebruikt wordt.

Termijn en trends

Wanneer je gaat beginnen met technische analyse moet je van tevoren bepalen op welk termijn je gaat focussen. In dit tijdsbestek ga je precies kijken wat er speelt op de markt (trends). Wanneer je een grafiek van een dag gaat vergelijken met die van een maand, zien ze er hoogstwaarschijnlijk heel anders uit. Een tip is om uit en in te zoomen op meerdere momenten. Hierdoor kan je kijken voor hoe lang een markt in een uptrend of een downtrend zit.

Terugkerend patroon

Een term die je vaak voorbij ziet komen is de ‘marktcyclus’. Wanneer je een groot tijdsbestek (timeframe) neemt voor bijvoorbeeld een jaar, zie dat er vaak rond de maand mei/ juni een dip is in de markt. Traders die hierin geloven hebben hiervoor een term bedacht: ”sell in May and walk away but remember and come back in September”.

Bull – en beartrap

Bull – en beartraps zijn veel terugkomende termen die aangeven dat niet alles wat je ziet in de markt ook daadwerkelijk is wat het lijkt. Een bulltrap is wanneer een candle naar boven door een support gaat. Die trend gaat dan naar boven, maar zal later weer gaan dalen. Een beartrap is logischerwijs het tegenovergestelde.

Wanneer is er veel of weinig gekocht?

Een term die hier heel goed een antwoord op kan geven is de RSI. Dit staat voor Relative Strength Index. De RSI heeft een schaal van tot en met 100 die je weer kan opdelen in drie verschillende gebieden. Zo heb je gebied 1 die loopt van 0 tot 30, gebied 2 van 30 tot 70 en gebied 3 van 70 tot 100. Wanneer de RSI onder de 30 staat is er veel verkocht en is de kans groot dat de prijs weer gaat toenemen. Wanneer de RSI boven de 70 zit is er veel gekocht en is de kans groot op een correctie.

je begint met Technische analyse door simpelweg grafieken te analyseren. Aan het begin zou je veel fouten maken. De kunst is om steeds beter te worden in een analyse.

TA (technische analyse) is het analyseren wanneer je voor een korte periode wilt investeren, terwijl FA voor een langere termijn wordt gehanteerd.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: