Het dark web is een gedeelte van het internet waar je niet zonder slag of stoot komt. Je komt er namelijk niet zomaar met webbrowsers zoals Chrome. Men denkt hierbij gelijk aan schokkende beelden en illegale praktijken maar dit is niet zo. Er is van alles te vinden op het dark web. Er zijn namelijk websites te vinden, journalisten tot aan kappers. Wees er wel van bewust dat er altijd kans op gevaar is op het internet.

Ook wel

Het dark web is een Engelstalig woord en heeft in het Nederlands precies dezelfde betekenis. Letterlijk vertaald zou het ‘duister web’ heten. Het dark web is een gedeelte van het hele internet waar je niet zomaar toegaan voor hebt.

Waarom bestaat het dark web?

Het dark web is ontwikkeld en ontstaan door Amerikaanse overheidsinstellingen. Vroeger rond de jaren ‘90 waren over de hele wereld overal Amerikaanse spionnen die informatie verzamelden. Zij wilde de informatie via het internet verspreiden. Zij zijn in 1995 begonnen met programma te bouwen wat later het dark web werd. Zo werd niet alle informatie voor iedereen zichtbaar.

Is het gebruik van het dark web legaal?

Ondanks het dark web vroeger alleen gebruikt werd voor de Amerikaanse overheidsinstellingen is het nu legaal geworden. Wanneer je handelingen verricht op het dark web die niet mogen volgens de wet is dat uiteraard wel illegaal. Blijf daarom ver uit de buurt van illegale marktplaatsen waar illegale producten worden verkocht en vermijd platforms waar illegale activiteiten worden besproken. Nogmaals wel de vermelding dat het dark web niet altijd veilig is. Hackers zouden informatie van je kunnen stelen.

Hoe beland ik op het dark web?

Het is niet aangeraden om op het dark web te gaan. Wel zijn heel veel mensen nieuwsgierig hoe het dark web eruitziet. Hierom hebben wij uitgelegd hoe je op het dark web kan belanden.

Als eerste moet je de Tor browser downloaden. Met deze app kan je niet alleen op het dark web maar kan je voortaan ook op privé op het internet surfen. Het is ook belangrijk dat je internet goed beveiligd is. Hierdoor wordt er aangeraden om een VPN te downloaden. Deze slaat namelijk geen gebruikers gegevens op en wanneer je op het dark web gaat wordt je IP-adres zichtbaar.

Het gebruik maken van het dark web is niet strafbaar. Wel loop je gemakkelijk virussen op.

De meeste denken dat er alleen maar illegale sites te vinden zijn op het dark web. Eigenlijk staat er alles op wat je je maar kan bedenken zoals kappers.

Er is weinig bekend over het dark web. Wel maakte 30% van de Amerikanen in 2019 gebruik van het dark web. De grootste illegale marktplaatsen hebben rond de 500.000 registraties.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: