DeFi staat voor Decentralized Finance en is een overkoepelende term voor een breed scala van nieuwe gedecentraliseerde financiële toepassingen. Hieronder vallen platforms en protocollen voor het verlenen van financiële diensten die, net als Bitcoin, gebouwd zijn met blockchain technologie.

DeFi creëert een open-source en transparant financieel ecosysteem en zet de traditionele financiële wereld daarmee op zijn kop. Of het nu gaat om leningen, sparen, betalingen of verzekeringen, het idee achter DeFi is heel eenvoudig. Haal de tussenpersoon uit de transactie en alles wordt veiliger, sneller en goedkoper.

Hoe werkt DeFi?

Net als cryptocurrency werkt DeFi op een blockchain, die bestaat uit blokken die meerdere transacties bevatten. Het mooie van blockchains is dat ze min of meer onmogelijk te hacken of te veranderen zijn, wat totale transparantie en betrouwbaarheid binnen een netwerk mogelijk maakt. Een aantal verschillende apparaten kunnen de transactiegegevens binnen een netwerk bewaren. Dit betekent dat geen enkel individu of groep individuen alle informatie, en dus de macht, binnen een gedecentraliseerd systeem in handen heeft.

Verschil DeFi en gecentraliseerde financiering?

Traditioneel wordt het geld van een individu vaak bewaard in banken met een centrale autoriteit. Het algemene doel van een bank is geld te verdienen aan hun klanten. Daarnaast zijn er vaak verschillende financiële tussenpersonen die ook verdienen door transacties te verwerken, fondsen te beheren, etc. DeFi verwijdert alle financiële tussenpersonen die in gecentraliseerde financiering aanwezig zijn door gebruik te maken van peer-to-peer netwerken. Daar komt nog bij dat je bij gebruik van DeFi niet je naam, adres of andere gevoelige gegevens hoeft op te geven, in tegenstelling tot gecentraliseerde financiering. Dit verhoogt het niveau van veiligheid en privacy dat DeFi biedt.

Wat zijn populaire toepassingen binnen DeFi?

Via DeFi heb je toegang tot een breed scala aan financiële producten. Er zijn leningplatforms, leendiensten, spaarmogelijkheden, en nog veel meer. Het omvat veel elementen van traditionele financiële diensten en voegt veiligheid, anonimiteit en transparantie toe. DeFi is bedoeld voor gedecentraliseerde valuta, zoals Bitcoin, Litecoin, of Cosmos, in plaats van traditionele fiat valuta.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: