Fundamentele analyse (fa) is een begrip in de beleggingswereld om te bekijken of een aandeel aantrekkelijk is. Een fundamentele analyse wordt gemaakt om te kijken of het aandeel aantrekkelijk is, maar kijken beleggers ook naar de presentaties van de het bedrijf en beoordelen dit.

Ook wel

Fundamentele analyse heeft als afkorting fa. Bij een fundamentele analyse wordt naast de koersprijs ook gekeken naar de prestaties van het bedrijf. Bij een technische analyse wordt alleen maar gefocust op een ding en dat is de koersgrafieken. Deze termen worden vaak door elkaar gehaald omdat ze redelijk met elkaar in verband staan.

Wanneer is een aandeel het waard?

bij een fundamentele analyse wordt er gekeken naar de macro-economische gegevens of een aandeel aantrekkelijk is. voorbeelden hiervan zijn de economische groei en de rente. Nadat er een macro-economische analyse gemaakt is wordt er gekeken naar de meso-analyse. Hierbij wordt er gekeken naar de sector waar het bedrijf zich in bevindt. Deze hele sector wordt onder de loep genomen. Als laatste wordt er gekeken naar de micro-analyse wat ook bedrijfsanalyse betekent. Als deze analyses klaar zijn wordt er besloten of het waard is om het aandeel te kopen, of dat het beter is om het aandeel te verkopen.

Fundamentele analyse met financiƫle cijfers

Bij een fundamentele analyse wordt ook de waarde van een onderneming berekend. Dit gebeurt op basis van de prestaties en financiƫle cijfers van het bedrijf. er kan hierbij gekeken worden naar de winst per aandeel, de winstverhouding en wat de huidige koersprijs. Hierbij komen ook de winst/verliesrekening en de balans bij kijken. Ook hierbij worden de bedrijven uit dezelfde sector vergeleken. Hierdoor kunnen beleggers de aantrekkelijkheid van het aandeel vergelijken met de rest van de sector en dan kijken hoe aantrekkelijk deze is in vergelijking met de andere aandelen uit deze sector.

 

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: