Een ponzi scheme is een methode waarbij iemand wordt opgelicht. De inleg van de ene investeerder wordt gebruikt om winst uit te keren aan de andere investeerder. De kracht van ponzi scheme is dat het laten lijkt alsof een belegger een hele goede investering doet, omdat er een mooie winst beloofd wordt. Door het succes van de eerste investeerder worden anderen nieuwsgierig en gaan zij ook geloven in deze investering.

Ook wel

Het ponzi scheme is vernoemd naar een Amerikaan met Italiaanse afkomst genaamd Charles Ponzi. Charles Ponzi stond bekend om zijn oplichting praktijken. Het ponzi scheme wordt ook wel ponzifraude genoemd.

Hoe werkt ponzi scheme?

Beleggers die meedoen met Ponzi scheme leggen een hoog bedrag in. Er wordt hierdoor een hoog rendement voorgehouden. Er wordt alleen nergens in geïnvesteerd. Het rendement van de investering wordt betaald met de investering van de andere deelnemers. Hierdoor lijkt ponzi scheme heel erg op een piramide spel, echter is er een verschil. De organisator zoekt nieuwe deelnemers in plaats van de beleggers.

  • Er doen 30 deelnemers mee die allen 500,- inleggen.
  • Speler 1 verzint het Ponzi Scheme en belooft een rendement van 50% per maand.
  • Speler 2 en 3 doen mee en leggen gezamenlijk 1000,- in (Speler 1 heeft nu 1000).
  • Speler 1 deelt nu de inzet van speler 2 en 3 uit plus het beloofde rendement (speler 1 heeft nu –500).
  • Speler 2 en 3 zijn enthousiast en vertellen dit tegen speler 4,5,6,7 en 8. Er gaat 500,- naar speler 2 en 3. Zij doen mee en leggen in totaal 2500,- in (speler A heeft nu 2000).
  • Speler 4 tot en met 8 zijn ook tevreden waardoor speler 9 tot en met 30 ook meedoen (dit zorgt ervoor dat speler 1 11.000, – krijgt). Speler 4 tot en met 8 krijgen hun rendement terug van 1250,-. (Speler 1 heeft nu 9750,-)
  • Speler 1 vindt geen geïnteresseerden meer en gaat ervan door met 9750,-. Speler 9 tot en met 30 zijn hun geld kwijt.

Hoe herken je een ponzi scheme?

Er heeft in het verleden veel oplichting plaatsgevonden door middel van ponzischeme. Hierom hebben wij een aantal voorbeelden op een rijtje gezet waaraan je ponzi scheme zou kunnen herkennen.

  • Een belofte waar een hoog rendement wordt beloofd met geen of weinig risico.
  • Check of de belegging geregistreerd staat bij het SEC.
  • Bekijk of het rendement makkelijk terugbetaald kan worden (positief).

Een ponzi scheme houdt langer stand, omdat er minder snel nieuwe deelnemers nodig zijn. Een ponzi scheme kan zomaar 20 jaar lang stand houden.

Bij een ponzi scheme worden consumenten opgelicht zonder dat ze dit weten. de investering wordt betaald door inleg van andere consumenten.

de Amerikaan Charles Ponzi is de bedenker van het ponzi scheme. Hij stond bekend om zijn oplichting praktijken.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: