Venture capital is geld wat wordt geïnvesteerd in een bedrijf wat net opgestart is. Mensen doen aan venture capital omdat een beginnend bedrijf nog veel nieuwe omzet kan behalen in tegenstelling tot een bedrijf wat al een vast percentage aan omzet behaald elk jaar. Venture capital is zeer risicovol omdat het heel moeilijk te voorspellen is of een beginnende onderneming veel omzet gaat behalen.

Ook wel

Venture capital staat in het Nederlands voor durfkapitaal. In Nederland wordt het durfkapitaal genoemd omdat het investeren in een beginnende onderneming vaak een hoog risico met zich meebrengt.

Hoe hoog is het rendement in vergelijking met het risico?

Een bedrijf met een nieuw idee of product wat nog moet groeien in de markt wordt gefinancierd door venture capital. Degene die zorgen voor het venture capital verwachten dat het bedrijf in kwestie door hun investering flink gaat groeien, waardoor hun rendement automatisch mee stijgt en dus ook flink groeit. Omdat het niet zeker is of het bedrijf veel groeit of veel omzet zit er wel een hoog risico aan. Een term die vaak gebruikt wordt met venture capital is: ‘hoog risico, hoog rendement.’

Gemiddeld termijn venture capital

Er wordt meestal tussen de 500.000 en 5 miljoen geïnvesteerd in venture capital. Dit komt dus van investeerders, maar kan ook van banken en beleggingsfondsen komen. Meestal zitten investeerders enkele jaren in venture capital. Het geld wat dan geïnvesteerd is, zit in de aandelen van het bedrijf. De investeerders vragen dan ook inspraak in het bedrijf. Dit geld meestal niet voor banken of beleggingsfondsen. Dit kan bijdragen aan de groei van het bedrijf. Het netwerk kan uitgebreid worden en het product kan verbeterd worden.

Geïnteresseerd in venture capital?

Er is een platform wat vraag en aanbod bij elkaar brengt omtrent venture capital. Dit platform heet venturecapital.nl. Het is een plaats waar ondernemers en investeerders bijeen komen online. Zowel een investeerder als een ondernemer kan een profiel aanmaken. Wanneer er interesse is stuurt dit platform je gelijk door naar de investeerder of ondernemer. Het platform werkt via een ‘no cure no pay’ systeem. Er wordt pas betaald als de belofte wordt nagekomen.

Een opstartend bedrijf heeft nog weinig omzet. Wanneer er geïnvesteerd wordt in een beginnend bedrijf hebben investeerders vertrouwen dat het bedrijf flink gaat groeien en zij hier dus een leuk zakcentje aan overhouden.

Er is een platform wat zich bezig houdt met venture capital genaamd venturecapital.nl. Hier kan je je inschrijven om te beleggen in venture capital.

De meeste investeerders vragen dit wel wanneer zij venture capital kopen. Echter gaat dit wel in overleg et het bedrijf zelf. Het is dus niet vanzelfsprekend dat een investeerder inspraak krijgt in een bedrijf.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: