Heb jij je ooit verdiept in cryptocurrencies? Dan ben je vast en zeker de term “blockchain” tegengekomen! Maar wat is blockchain en hoe werkt het? Dat leggen we je haarfijn uit. Een blockchain is een nieuw soort database waarin transacties bijgehouden kunnen worden. Het kan om allerlei soorten transacties gaan. Bijvoorbeeld, een betaling met een cryptomunt of een uitwisseling van belangrijke gegevens.  

 

Ook wel:

Blockchain staat ook wel bekend als een transactieketen of datastructuur waar informatie wordt gedeeld tussen twee onafhankelijke partijen, zonder derde partij! 

 

Hoe werkt blockchain?

In een blockchain is de werking van de bank overgenomen door een netwerk van computers. Op elk van deze computers staat een kopie van de blockchain en bij elke transactie worden deze kopieën direct geüpdatet. Daardoor heeft iedereen altijd realtime informatie tot zijn beschikking. De database heeft dus ook géén centrale locatie waar alle informatie is opgeslagen, elke computer bevat een exacte kopie. 

 

Blockchain technologie

Het unieke aan blockchain technologie is dat bij elke transactie informatie wordt opgeslagen in blokken. Wanneer er een nieuw blokje wordt gemaakt bevat deze altijd informatie over het vorige blokje. En dat blokje bevat informatie over het blokje daarvoor. Zo ontstaat er een lange ketting aan informatie die onveranderbaar en onkraakbaar is. 
 

Veiligheid van het systeem

Wanneer er een nieuwe transactie aan het netwerk wordt toegevoegd werken de computers in het systeem samen om te bepalen of de informatie correct is. Als de meerderheid van het systeem het er mee eens is dat de transactie klopt dan wordt de informatie toegevoegd aan de blockchain. Eenmaal toegevoegd kan de informatie nooit meer gewijzigd worden. Wanneer een computer in het netwerk de informatie probeert te wijzigen klopt de informatie van die ketting namelijk niet meer met alle kopieën in het netwerk waardoor de informatie wordt geweigerd. 

 

Energieverbruik

Doordat de computers bij elke nieuwe transactie een soort cryptografische puzzel moeten oplossen om te bepalen of de informatie correct is vereist de blockchain een enorme hoeveelheid energie. Daarnaast wordt de informatie constant gekopieerd tussen alle computers in het netwerk. Het stroomverbruik van blockchains is daarom gigantisch. Er wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe manieren om informatie toe te voegen aan de blockchain.  

 

De toekomst van blockchains

Blockchains hebben enorm veel potentie als het gaat om informatie-uitwisseling tussen twee partijen zonder tussenkomst van een derde partij. Het zou dus zo maar kunnen dat we in de toekomst blockchains gebruiken voor: 

  1. Handelen in cryptovaluta: elke cryptovaluta heeft zijn eigen blockchain-database waardoor tussenkomst van een financiële instelling overbodig is en internationale transacties in enkele minuten geregeld worden.
  2. Het doorsturen van patiëntgegevens: met blockchain kunnen patiëntgegevens sneller, goedkoper en veiliger uitgewisseld worden. 
  3. Het vastleggen van eigendom: via blockchain kan eigendom, zoals onroerend goed, efficiënt vastgelegd worden in een database die voor verschillende instellingen bruikbaar is.  

 

In een blockchain worden transacties bijgehouden. Net zoals bij de bank. Dit kunnen allerlei transacties zijn. Van betalingen met cryptomunten tot het uitwisselen van gegevens. Bij elke transactie wordt de blockchain geupdatet. Daardoor is informatie altijd inzichtelijk en altijd up-to-date. 

Het grootste voordeel van blockchain is dat er geen tussenpartij nodig is bij het uitvoeren van transacties. En dat het een gedecentraliseerd systeem is. De informatie is niet opgeslagen op 1 locatie maar elke computer bevat een exacte kopie. Zo kan informatie nooit verloren gaan.

Er zitten een aantal nadelen vast aan blockchain. Doordat de computers bij elke nieuwe transactie een soort cryptografische puzzel moeten oplossen om te bepalen of de informatie correct is vereist de blockchain een enorme hoeveelheid energie. Daarnaast kan informatie die is opgeslagen in de blockchain niet meer verwijderd worden. Daardoor moet er kritisch gekeken worden naar de bescherming van gegevens.

Als het gaat om de juistheid en volledigheid van gegevens over een transactie is de blockchain zeer betrouwbaar. Door de werking van de blockchain is het onmogelijk om informatie over een transactie achteraf aan te passen.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: