De term FIAT bestaat er om reguliere geld te onderscheiden met crypto. FIAT geld zijn in de cryptowereld gewoon de normale euro’s en dollars. De term wordt vooral gebruikt bij crypto platformen en crypto exchanges. Op die platformen kan jouw fiatgeld gewisseld worden voor crypto, zoals: Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Ripple.

Ook wel

FIAT geld heet ook wel regulier geld of fiducair geld. Het geld dat internationaal gebruikt wordt om aankopen mee te doen. FIAT geld is dus door de overheden een wettig betaalmiddel. Voorbeelden hiervan zijn: euro, dollar, yen, Turkse lira en Zwitserse frank. Fiat komt van het Latijn. Het betekent in het Latijn: Laat het gebeuren.

Waarde van FIAT geld

FIAT geld is eigenlijk waardeloos als object. Maar toch heeft de mensheid waarde gegeven aan deze valuta. Alle valuta verschillen van waarde, daarom kan 1 bitcoin verkocht/gekocht worden voor € 19.000 euro en $ 20.000 dollar. Een verschil van 1.000.

Waar kan je FIAT geld inwisselen voor crypto currencies.

FIAT geld kan ingewisseld worden voor crypto bij Crypto platformen en exchanges. Een cryptoplatform is een marktplaats voor cryptomunten, daar kunnen cryptomunten geruild of gekocht worden. Dit kopen kan dus met andere cryptomunten of FIAT geld. Voorbeeld van crypto plaformen zijn: Bitvavo, Bitcoinmeester en Litebit.

Verschil tussen FIAT geld en crypto

Zowel FIAT geld als crypto hebben geen waarde als object en worden gebruikt als betaalmiddel. Toch zijn er een aantal verschillen met jouw euro’s en Bitcoin. Hier een aantal verschillen tussen FIAT en crypto:

  • Crypto kan niet op je bankrekening staan, FIAT geld kan wel op je bankrekening staan.
  • Met crypto kan “bijna” nooit een auto gekocht worden, met FIAT geld altijd.
  • FIAT geld wordt gezien als wettig betaalmiddel door de Nederlandse overheid. crypto wordt niet gezien als wettig betaalmiddel in Nederland.
  • FIAT geld kan met briefjes of munten vastgehouden worden, Crypto is altijd wel digitaal.
  • FIAT geld kan door de overheid bijgedrukt worden, zo wordt de waarde van het geld minder. Bij crypto kan dat niet.
  • De koers van FIAT blijft stabiel, die van crypto niet.

Nee, cryptocurrency’s zijn nog geen wettige betaalmiddelen in Nederland. FIAT geld wel, den aan euro’s. Daarom kan met FIAT geld bijna alles gekocht worden maar met crypto is dit heel wat lastiger.  

Ja euro is een FIAT geld. FIAT zijn alle wettige betaalmethoden die internationaal geaccepteerd worden. 

FIAT is geen afkorting maar het Latijnse woord voor ‘laat het zo zijn’. Het woord werd in de middeleeuwen gebruikt door machthebbers bij het tot stand brengen van een nieuwe wet.  

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: