In aandelen, en ook in crypto, zijn indicatoren een onderdeel van de Technische Analyse (TA)
MACD wordt onder andere gebruikt door handelaren voor:

  • Day Trading
  • Scalping
  • Breakouts
  • Divergentie

En nog meer. In dit artikel leggen wij uit wat MACD is, waar het voor staat en wat je er mee kan.

Wat is MACD

De afkorting MACD staat voor: Moving Average Convergence Divergence. Deze indicator werd in 1979 ontwikkeld als technische analyse tool door Gerald Appel in 1979, en sindsdien is het één van de meest gebruikt hulpmiddelen bij beginnende traders én professionals. Maar wat betekent MACD nu precies? Letterlijk vertaald: voortschrijdend gemiddelde convergentie divergentie. Wat vrijer vertaald: Hoe beweegt de waarde van een aandeel (of munt) als gemiddelde?

 

De MACD indicator is een zogenaamde trend indicator – het helpt traders de richting en het momentum van (de sterkte of zwakte) de trend te bepalen. Kort gezegd: Als de MACD indicator boven 0 is, is er sprake van een opwaartse trend. Als deze onder 0 is, is er sprake van een neerwaartse trend.

MACD Settings & Formule

Zoals we al zeiden, is de MACD Indicator een trend indicator. De lijnen van de MACD indicator zijn Exponentiële Moving Averages, ook wel EMA’s. Zij tonen de gemiddelde waarde van de gegeven periode, en volgens de formule krijgt de meest recente input een hogere weging. De indicator gebruikt hiertoe de waarden van twee moving averages; de 12- en de 26 perioden EMA. Meer over EMA’s lees je hier.

 

Als je de 12- en 26-periode EMA hebt, wordt het voortschrijdend gemiddelde van de MACD-lijn geplot in een 9-perioden EMA lijn. 12, 26 en 9 zijn dan ook de default settings voor een MACD-formule. Je kan deze formule zelf proberen uit te rekenen, maar het is tegenwoordig zulk een basisformule dat elke tool dit aan je zal aanbieden.

Uitleg MACD indicator

In de afbeelding hieronder zie je een uitwerking van de MACD-indicator. We leggen het je uit.

MACD Indicator

  1. Signaallijn: Deze lijn is het exponentieel voortschrijdende gemiddelde van de laatste 9 dagen.
  2. MACD: De MACD lijn wordt berekend door het exponentiaal voortschrijdend gemiddelde (EMA) van de laatste 26 dagen af te trekken van het exponentieel voortschrijdend gemiddelde van de laatste 12 dagen.
  3. De 0-lijn. Dit is een belangrijke. De 0-lijn geeft aan of er een positieve of negatieve trend is.
  4. De “candlesticks”. Deze geven het verschil weer tussen de MACD-lijn en de signaallijn.

Als we al deze factoren combineren, is er sprake van een MACD indicator.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: