Met leverage wordt bedoeld dat iemand geld leent om te handelen in activa. Dit kan natuurlijk twee kanten opgaan. Aan de ene kant kan het meer winst opleveren, wat je niet had gekund zonder leverage. De andere kant is dat je verlies ook groter kan zijn. Verdiep je dus eerst goed in de mogelijkheden.

Ook wel:

Leverage is in het Nederlands vertaald: Hefboom. Je leent hierbij geld en om het verwachte rendement te verhogen.

Leverage in verhouding met crypto:

Handelen in cryptocurrencies met leverage is ook mogelijk. Het heeft namelijk dezelfde regels. Er zit wel een groot risico aan om te beleggen in crypto met leverage, maar dit kan natuurlijk ook voor een hogere winst zorgen.

Dat crypto een goede investering is om te handelen met leverage is bekend, er wordt namelijk heel veel gehandeld met crypto en leverage. Er staan namelijk heel veel futures openstaan en nog een heleboel open contracten.

Zoals in het verleden gebleken is kan de cryptomarkt heel erg schommelen. Zo kan de markt binnen een korte periode opeens instorten. Voor handelaren binnen de cryptowereld die beschikken over de juiste vaardigheden is leverage heel erg lucratief.

Wat zijn de voor- en nadelen van het traden met leverage?

Nu de basis van leverage bekend is gaan we kijken naar de voor- en nadelen van leverage beleggen in de crypto markten. Het investeren in leverage is namelijk niet zomaar iets en het is niet voor iedereen winstgevend.

Een van de voordelen van het investeren met leverage is de kans op grotere winsten. Dit kan oplopen tot wel 100x je inleg. Maar daar tegenover staat ook het risico op groot verlies. Hieronder een voorbeeld:

  • Een handelaar opent met €5 een rekening en neemt hierbij dus een leverage van 100x. Wanneer de koers stijgt met 1% heeft de handelaar een winst van 100%. De koersen in de cryptowereld stijgen regelmatig wel meer dan 1%. Hierdoor kan leverage een mooi zakcentje opleveren wanneer je er verstand van hebt.
  • Echter blijft het investeren en kan het ook de andere kant opvallen. Niemand kan met zekerheid zeggen wat er met de koersen van een cryptomunt gebeurt. Stel de koers daalt met 1% dan staat de handelaar met 100% in de min. Elke exchange sluit hierna de positie van de handelaar, om te zorgen dat er niet nog meer verlies gemaakt wordt.

Een ander groot nadeel van investeren met leverage is dat je je complete inzet in een keer kan verliezen en dit kwijt bent. Wanneer je enkel crypto koopt wat gedaald is kan de koers stijgen waardoor je je verlies langzaam terugverdiend.

Wanneer we de voor- en nadelen opsommen komen we tot de volgende conclusie: je kan in een korte periode veel geld verdienen. Je kan ook je inzet heel snel verliezen. Hierdoor raden wij aan om niet zomaar te investeren met leverage, maar het eerst een paar keer te proberen met een kleine inleg.

Wanneer men gaat beleggen in leverage heeft de belegger een grotere positie en een groter kapitaal met een relatief klein bedrag.

Het is moeilijk om te beleggen met leverage en hierom is het ook niet verstandig om te beleggen zonder kennis. Ook bieden maar weinig crypto exchanges beleggen met leverage aan.

De leverage ratio is een maatstaf voor de totale blootstelling van een bank aan aandelen.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: