De term liquiditeit komt overal voor, zo ook bij crypto exchanges. Liquiditeit is hoe makkelijk crypto te verhandelen is zonder dat het veel met de prijs doet. Bijna elke crypto exchange geeft aan dat zij een hoge liquiditeit hebben. Dit straalt namelijk autoriteit uit naar de klant. Wanneer een exchange niet liquide genoeg is, kan je als handelaar van crypto in de problemen komen. Neem als voorbeeld dat je je munten niet voor de juiste prijs kan verkopen.

Ook wel

Liquiditeit heeft meerdere betekenissen. De letterlijke vertaling van liquiditeit is ‘vloeibaarheid’. Ook heeft het bij een onderneming als betekenis binnen welke snelheid een onderneming haar openstaande rekening kan aflossen op de korte termijn.

Liquiditeit in verhouding met cryptocurrency

De exchange kan niet als enige zorgen voor genoeg liquiditeit. Het gebeurt vaak genoeg dat de cryptocurrency zelf niet liquide genoeg is. We nemen een voorbeeld erbij met de cryptocurrency Bitcoin. Bitcoin kan je vrijwel op elke exchange kopen omdat dit de meest gewilde crypto is. Dit maakt Bitcoin liquide omdat je er snel aan kan komen.

Wanneer er een cryptomunt op de markt komt, moeten de bedenkers en ontwerpers goed nadenken of de munt op veel exchanges verkocht kan worden. Anders is de crypto niet liquide genoeg.

Vraag en aanbod

Of een munt liquide genoeg is kan je eigenlijk vergelijken met vraag en aanbod. Hoe kleiner het verschil tussen vraag en aanbod, hoe meer liquide de cryptocurrency is. Wanneer het verschil groot is tussen vraag en aanbod is de markt minder liquide. De prijs die kopers willen betalen voor de crypto zijn veel lager dan de prijs waar de verkoper het tegen wil verkopen. Door deze verschillen zullen er weinig transacties plaatsvinden.

Niet genoeg liquiditeit, wat nu?

In dit voorbeeld nemen we nogmaals de crypto Bitcoin. Wanneer iemand in een keer al zijn bitcoin wil verkopen moet er ook een koper gevonden worden natuurlijk. Wanneer het te veel Bitcoin is en niemand is geïnteresseerd, zal de verkoper van Bitcoin de prijs moeten verlagen. Nu komt het probleem. De verkoper wil zijn Bitcoin verkopen voor de beste prijs, maar als er niemand deze Bitcoin koopt moet de prijs dalen en maakt de verkoper verlies. Hierdoor zal ook de marktprijs dalen. Dit geeft ook hetzelfde effect wanneer vraag en aanbod dichtbij elkaar zitten. De verkoper kan zijn prijs dan omhooggooien.

Zeker, in de cryptowereld spreken we van liquiditeit hoe makkelijk het is om crypto te kunnen kopen/verkopen.

Een product of een cryptomunt met een lage liquiditeit wordt minder snel gekocht of verkocht.

Wanneer een product of cryptomunt snel en makkelijk verkocht kan worden spreken we van een goede liquiditeit.

Blader door cryptotermen per categorie of op beginletter: